2/6/2021

Αυτή τη στιγμή, μια ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών προσπαθούν να αναγνωριστούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόνο τα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων της περιοχής του Πόντου. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείουν όλους τους υπόλοιπους Έλληνες που έπεσαν θύματα της γενοκτονίας των προγόνων μας. Επικεφαλής της κίνησης είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ως εκ τούτου, συντάξαμε την ακόλουθη επιστολή. Υπογράφοντας την επιστολή μας που εμφανίζεται παρακάτω, το email σας θα σταλεί σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές που αναφέρονται εδώ:

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κιμπουρόπουλος, Γιώργιος Κύρτσος, Νίκος Ανδρουλάκης, Εμμανουήλ Φράγκκος, Αλέξης Γεργούλης, Εύα Καϊλή, Πέτρος Κόκκαλης, Αθανάσιος Κωνσταντίνου, Στέλιος Κούλογλου, Έλενα Κουντούρα, Λ. Νικολάου-Αλαβάνος, Κώστας Παπαδάκης, Δημήτριος Παπαδημούλης, Θεόδωρος Ζαγοράκης.

Αξιότιμες και αξιότιμοι βουλευτές,

Πληροφορήθηκα ότι σύντομα θα υποβληθεί πρόταση στο Κοινοβούλιο της Ε.Ε. για αναγνώριση της "γενοκτονίας των Ποντίων".

Θέλω να σας επισημάνω ότι γενοκτόνα πολιτική δεν εφαρμόστηκε μόνο στο γεωγραφικό διαμέρισμα του Πόντου με θύματα τους Ελληνορθόδοξους της περιοχής. Παρόμοιες πολιτικές εφαρμόστηκαν την περίοδο 1913 – 1923 και σε άλλες περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως την Ανατολική Θράκη, την Βιθυνία, την Ιωνία κ.α.

Να σας υπενθυμίσω ότι η έγκυρη Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονίας (International Association of Genocide Scholars) το 2007 αναγνώρισε ως ιστορικό γεγονός την γενοκτονία των Ελληνορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, χωρίς γεωγραφικούς διαχωρισμούς.

Η αναγνώριση των θυμάτων μιας μόνο περιοχής της καθ’ ημάς Ανατολής, αποτελεί προσβολή στη μνήμη των προγόνων μας, που ήταν θύματα της γενοκτόνας πολιτικής. Επίσης διαιωνίζει ένα διχασμό μεταξύ των Ελλήνων της Ανατολής, που ξεκίνησε με την καθιέρωση από την Βουλή των Ελλήνων χωριστών ημερομηνιών μνημόνευσης των θυμάτων του ίδιου εγκλήματος (19 Μαΐου – 14 Σεπτεμβρίου).

Γι’ αυτό ζητώ:

Α- Το αίτημα που θα προωθηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο, να καλύπτει το σύνολο των Ελληνορθόδοξων θυμάτων της γενοκτόνας πολιτικής του Οθωμανικού κράτους, χωρίς γεωγραφικούς διαχωρισμούς.

Β- Να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες με όλους τους Έλληνες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου για την προώθηση του παραπάνω αιτήματος.

Με εκτίμηση
  
 

Top