Οικογένεια Νικολαΐδης, Πάφρα

 

O Ιωάννης και η Βασιλική Νικολαΐδης στην Σέρρες, δεκαετία του 1970.

Ο Ιωάννης Νικολαΐδης, πρώην Πουρτούλογλου (1910-1978) και η Βασιλική Παναγιωτίδου (1912-1985) καταγόταν απο την Πάφρα στην περιοχή του Πόντου. Η ακόλουθη μαρτυρία μας την έστειλε ο εγγονός τους μέσα από το διαδικτυακό ερωτηματολόγιο μας.

1. Από ποια περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προέρχονται οι πρόγονοί σας;:
   Ο παππούς και η γιαγιά μου καταγόταν απο την Πάφρα. Ο παππούς μου ήταν απ'το Ουτς Πουνάρ (7 βρύσες) και η γιαγιά μου απ'το Σιχλούχ (πυκνή βλάστηση).

2. Πώς άλλαξε η ζωή τους όταν ήρθαν στην εξουσία οι Νεότουρκοι και/ή οι Κεμαλίστες;
    Δεν άντεχαν την καταπίεση και έφυγαν στα βουνά. Ήταν Τουρκόφωνοι και οι δυο επειδή είχε απαγορευτεί η Ποντιακή γλώσσα. Η γιαγιά μου έλεγε οτι όποιος μιλούσε Ελληνικά έκοβαν γλώσσες.

3. Απελάθηκαν/Εκτοπίστηκαν κατά τη γενοκτονία; Αν ναι, πότε και, πού; Παρακαλείστε να περιγράψετε την εμπειρία τους.:
    Όχι.

4. Είχαν κρατηθεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ή στρατόπεδο εργασίας; Αν ναι, πού ήταν; Παρακαλείστε επίσης να περιγράψετε τις συνθήκες.:
    Όχι.

5. Έχασαν οικογένεια και φίλους; Αν ναι, πώς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν/αντιμετώπισαν τις συνθήκες;:
    Η οικογένεια της γιαγιάς μου σφαγιάσθηκε. Η γιαγιά μου πήγε στην Ελλάδα με μια αδερφή μόνο από 6 αδέρφια και γονείς που ήταν. Ο παππούς μου έλεγε ήρθαν νυχτα στο χωριό και τους έσφαξαν στον ύπνο. Η μάνα του ήταν έγκυος και πρώτα τις κόψαν την κοιλιά και μετά τον λαιμό. Αυτόν ο πατέρας του τον πέταξε από το παράθυρο και γλίτωσε. Ο παππούς μου με έναν αδερφό από 6 επίσης αδέρφια και γονείς. Με το αδερφό βρέθηκαν μετά από καιρό μέσω Ερυθρού Σταυρού. Αγνοούσε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Πριν φύγουν, ο πάππους μου βρέθηκε με μια θεία του στο δάσος. Την ημέρα κρυβόταν και την νύχτα έψαχναν χόρτα να φάνε. Αυτό έγινε για μήνες. Φοβόντουσαν να εμφανιστούν στο λιμάνι να φύγουν. Έχει πει χαρακτηριστικά στον πατέρα μου πως τους κυνηγούσαν μέχρι να μπούνε στο καράβι οι Τούρκοι. Γνωρίζω πως ήρθαν στην Θεσσαλονίκη και από εκεί αργότερα στον νομό Σερρών. Ερχόμενος εδώ, άλλαξε το όνομά του στο Νικολαΐδης.

6. Γνωρίζετε αν κάποιος στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων, προσπαθησε να τους βοηθήσει κατά τη γενοκτονία;:
    Δεν ανέφεραν κάτι τέτοιο. Μόνο σφαγή υπήρχε ελεγαν.

7. Τί επίπτωση είχε η εμπειρία της γενοκτονίας στη ψυχική τους υγεία και πώς κατάφεραν να ανταπεξέλθουν; Πώς επηρέασε το υπόλοιπο της ζωής τους;
    Έτρεμαν και οι δύο όταν εξιστορούσαν τέτοια γεγονότα. Η γιαγιά μου απέφευγε να κουβεντιάζει και έκλαιγε. Φορούσε μονίμως μαύρα και ποτέ δεν έβγαζε την μαντίλα.

8. Επηρέασε η άρνηση της γενοκτονίας από τον δράστη την ικανότητά τους να μπορέσουν να συνεχίσουν; :
    Ναι. Αισθανόταν και οι δυο μέχρι που φύγαν, αδικημένοι.

9. Πώς αισθάνθηκαν για την Τουρκία μετά την γενοκτονία;:
    Απέχθεια και μίσος μπορώ να πω. Ο παππούς μου έλεγε του πατέρα μου να γίνει αξιωματικός του στρατού έτσι ώστε αν γίνει πόλεμος στην πρώτη γραμμή να σκοτώσει όσο μπορεί περισσότερους.

 

Support Us donate button

Donate and help us continue our work documenting the Greek Genocide.    

About Us

The Greek Genocide Resource Center (GGRC) is a not for profit online resource created to raise awareness on the Greek Genocide. Read more.

 

Social Media